A COOKIE-k (sütik) segítenek szolgáltatásaink helyes működésében. A szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezik a használatukba.
Menü

A levegő-víz hőszivattyúkról

A levegő-víz hőszivattyúkról

A levegő-víz hőszivattyú a legelterjedtebb hőszivattyú típus,mivel bárhová telepíthető. A Levegő-Víz hőszivattyú egy olyan ventillációs rendszer, amely a levegőt beszívja majd egy levegő hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. Minél kisebb a külső levegő hőmérséklete, annál kevesebb hőenergia hasznosul belőle, ami azt jelenti, hogy azonos belső levegő hőmérséklet eléréséhez több befektetett elektromos áram szükséges. Így mondhatjuk, hogy a hőszivattyú COP értéke a hőmérséklettel arányosan változik.

 

Az újonnan épült házak nagyrészébe felületfűtést szeretne a felhasználó, ami fal, padló, vagy mennyezetfűtés megvalósításával lehetséges.A levegő-víz hőszivattyúk ezen berendezések alkalmazásával a leggazdaságosabbak, hiszen a leghidegebb téli napokon is elegendő 35-38 °C-os előremenő vízhőmérséklet.

Elmondhatjuk tehát, hogy ez a fűtésforma nem csak környezetbarát, de költséghatékony beszerelést és üzemeltetést tekintve egyaránt. A GEO tarifa megjelenése óta hazánkban a legjobb megoldás családi házak fűtésére, hűtésére és használati melegvíz előállítására.

Az üzemeltetéshez elektromos áramra van szükség, melynek költsége jelenti igazából a teljes üzemeltetési költséget.

Működési elve

A kültéri egységben a ventillátor nagy mennyiségű levegőt áramoltat át egy hőcserélőn keresztül, ahol az elpárolgó hűtőközeg hőt von el a levegőből. Ezt követően a hűtőközeg a kompresszorba kerül, ahol nyomását növelve összesűríti azt. A nyomás növekedésével arányosan megnő a közeg hőmérséklete is. Az így keletkező forró gőz a kondenzátorba jut, lehűl és hőt ad át a fűtőkörben keringő víznek. 

A rendszerben található expanziós szelep szabályozza a hűtőközeg tömegáramát az elpárologtatóban és a kondenzátorban található nyomáskülönbség szükséges mértékét figyelembe véve.

Hűtés esetén a körfolyam megfordul.

Ha kérdése van a rendszer működésével kapcsolatban, vagy nem tudja eldönteni, megfelelő lenne-e Önnek a víz-levegő hőszivattyúval történő fűtésmód, keressen minket bátran, elérhetőségeink egyikén.


Keresés