A COOKIE-k (sütik) segítenek szolgáltatásaink helyes működésében. A szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezik a használatukba.
Menü

A napelem kiválasztása

A napelem kiválasztása A napenergia-ipar cégei a termékeikkel kapcsolatban számos adatot és védjegyet kínálnak potenciális ügyfeleiknek. De mely adatok számítanak igazán és mitől egy jó napelem?

Egy napenergia rendszer hosszú távú beruházás. Ha Ön hosszú ideig elégedett szeretne lenni a döntésével, érdemes a minőséget választania. 

Legfontosabb szempontok

Teljesítmény: A Pmax a napelemek teljesítményének mértékegysége. Mértékegysége a Wp (wattpeak), és a napelem elektromos csúcsteljesítményét jelöli szabványos mérési körülmények között. 

Hatásfok: A hatásfok a bejövő (napenergia) és a kimenő (napelem által termelt energia) aránya. A modul hatásfoka általában viszonylagos. Habár néhány gyártó a cella hatékonyságát is megadja. Ezért fontos, hogy mindig a megfelelő értékeket hasonlítsuk össze. A nagyobb teljesítmény és hatásfok különösen akkor ajánlott, ha a tetőn kicsi a rendelkezésre álló felület.

Minőségi és környezetbarát tanusítványok: Többféle minőségi tanúsítvány létezik a piacon. A végfelhasználónak gyakran átláthatatlan, melyik szervezet állította ki őket és milyen feltételek alapján.

IEC: A biztonság, a minőség és a tartósság alapján állítja ki (IEC/EN 61215 és IEC/EN 61730) a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (International Electrotechnical Commission-IEC).
TÜV és VDE állítják ki az alábbi tanúsítványokat, más minősítések mellett  

ISO: Az International Organization for Standardization (ISO) minőségi (ISO 9001) és környezetbarát szabványai (ISO 14001) alapján állítja ki.

CE: A gyártó elismeri, hogy a termék megfelel az európai előírásoknak.

MCS: Akkreditáció az Egyesült Királyságban történő forgalmazáshoz

Napelem cella technológiák: Kétfajta elterjedt technológia van a piacon: a polikristályos és a monokristályos napelem cella. A monokristályos cellák általában hatékonyabbak, de gyártásuk drágább, míg a polikristályos cellák költséghatékonyabban gyárthatók, de kisebb hatékonyságúak. A tetőn levő helytől függ, melyik technológia hatékonyabb az Ön esetében. Ha a tér mérete korlátozott, a monokristályos napelem modulokkal érheti el a legnagyobb energiatermelést.

Jótállás: A napelem gyártók két különböző garanciát különböztetnek meg: a termékre vonatkozó jótállást és a teljesítményre vonatkozó garanciát. A napelem teljesítménye használata során általában csökken. A maximálisan megengedett csökkenést a teljesítmény garancia határozza meg.

Tartós kialakítás: Attól függően, hova kerülnek a napelemek, különösen ki lehetnek téve a környezeti hatásoknak, ezért rendkívül ellenállónak kell lenniük.

Emelkedő energiaárak, napenergia rendszerek csökkenő költségei - ez a két dolog együtt hasznos befektetéssé teszi a napenergia rendszer megvásárlását, ökológiai és pénzügyi szempontból egyaránt.

A csökkenő betáplálási árak miatt sok országban azt gondolhatnánk, hogy a napenergia előállítása már nem kifizetődő. De a betáplálási árakon kívül az egyéb tényezők is anyagilag kedvezővé teszik a napenergia rendszerek működtetését.

Az elmúlt években a nyilvános hálózatból származó villamos energia költsége gyorsan növekedett Európában, átlagosan 4,3 %-kal évente. A jövőben további növekedés várható. Ugyanakkor a napelemek ára jelentősen csökkent, ami kedvező hatással van a beruházás költségeire.

Tehát a napenergia előállításának költségei összességében csökkentek.  A napelemek használata manapság gazdaságosabb, mint a hagyományos villamos energiáé, és ez az anyagi előny az energiaárak emelkedésével csak nőni fog. A saját napelemes rendszer alapvető függetlenséget biztosít a mások által irányított áraktól. 

 

 

Keresés