A COOKIE-k (sütik) segítenek szolgáltatásaink helyes működésében. A szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezik a használatukba.
Menü

SZELLŐZŐBERENDEZÉSEK TISZTÍTÁSA ÉS FERTŐTLENÍTÉSE

Poros és Zsíros Elszívóberendezések tisztítása és fertőtlenítése.
Napjainkban számos olyan műszaki berendezéssel találkozunk amelynek ahasználata jelentősen megkönyitik az életunket,így sajnos ezeknek a karbantartására is od kell figyelnünk,mert könnyen válhat hátrányunká is.
Légtechnika,Klímatechnika sok-sok célt szolgál életünkben de hogyha elhanyagoljuk akkor mind egészségugyi mind müszaki problémákhozvezetnek.
2016-Tól Az elszívőrenszereket Hatóságilag is ellenőrzik és jelentős buntetésre is lehet számítani

 

ZSÍROS KONYHAI ELSZÍVÓRENDSZEREK

 

A konyhai levegő legfontosabb jellemzői, hogy hőmérséklete és páratartalma magas és jellemzően zsiradékot is tartalmaz, mely sajnálatos módon lerakódást és károsodást is okozhat a rendszerben. A levegő zsírtartalmából eredő kirakódások néha egészen ijesztő mértéket tudnak ölteni, és a zsír gyúlékonyságának köszönhetően erősen tűzveszélyes is lehet. Nagyobb, ipari konyhák elhanyagolt rendszereinél a csővezeték falán akár 2 cm vastag összefüggő zsírréteg is kialakulhat, melynek eltávolítása igen komoly feladat.
Konyhai elszívó rendszerek tisztítása, karbantartása

TISZTÍTÁSI GYAKORISÁG ÉS KÖTELEZETTSÉGEK

A zsírmentesítő tisztítást félévente javasolt elvégezni, sőt bizonyos létesítményeken, nagyobb konyhák esetében ma már az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai között is szerepel ez a kötelezettség.

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
196. § (5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.

Éttermi rendszerek esetén a tisztítás félévente történő elvégzését a Katasztrófavédelem felé jegyzőkönyv formájában igazolni szükséges. A jegyzőkönyvet annak bekérése esetén jellemzően 8 napon belül kell eljuttatni a Hatóság részére, illetve egy esetleges helyszíni ellenőrzés során is fel kell tudni mutatni.

TISZTÍTÁSI ELJÁRÁS

A tisztítás során speciális zsíroldó vegyszerek és erős mechanikai hatás segítségével távolítjuk el a kirakódásokat az elszívó ernyőről, annak szűrőiről, a csővezetékről és a ventilátor elemeiről is. A nehezen hozzáférhető területeken gépi megoldásokat vagy akár alpin technikát is alkalmazunk. Mivel a munkavégzés során vegyszereket és vizet is nagy mennyiségben használunk, a berendezéseket vagy adott rendszerelemeket erős falú fólia anyagokkal vesszük körbe, gátolva a folyadékok terjedését a konyha területén. A műveletet úgy kell elképzelni, mintha egy fóliasátrat építenénk az ernyő köré, melyen belül a tisztítást végezzük. Ennek a technikának köszönhetően a konyha padlózata vagy egyéb berendezései teljesen érintetlenek maradnak. 

POROS SZELLŐZŐ BERENDEZÉSEK

A KÖZÖS KÉPVISELŐ FELADATA A TÁRSASHÁZI SZELLŐZŐK 3 ÉVENKÉNTI TISZTÍTTATÁSA

A társasházi konyhai- és WC-fürdőszobai szellőzők tisztítását 3 évente el kell végezni, a BM rendeletnek megfelelő épületekben (máshol sem tilos, de ott kötelező). A lakásszellőzők megtisztítása nem a tulajdonosok kötelezettsége. A társasházi közös képviselő feladata elintézni, hogy tűzvédelmi okokból a tisztítás megtörténjen a társasházban. Elmaradása esetén bírság szabható ki a társasházra.

Nem szükséges, hogy a közös képviselő külön egyeztessen a tulajdonosokkal, ki mikor van otthon, és a tulajdonosoknak sem kell a tisztítás miatt egyszerre szabadságra menniük, mert a szakembereknek nem kell a lakásokba bemenniük a szellőzőcsövek tisztításához. A szellőzők függőleges csövei a társasházi tetőről elérhetőek, és tisztíthatóak.

Ami a lakáson belüli vízszintes csőszakasz, az a lakók által is tisztítható. Kézzel kicsavarható szelep, amit meg lehet tisztogatni (de ez önmagában még kevés lenne a szellőzőrendszer működéséhez és teljes megtisztulásához, ezért kell a társasháznak a függőleges csöveket szakemberrel kitisztíttatnia).

A tisztítás elvégzéséről írásbeli igazolást, teljesítési igazolást kap a társasház. Ha a tulajdonosokat érdekli, vajon az ő több emeletes panelházukban, vagy a szabályzatban szereplő “14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület“-ben történt-e 2015. március 05. óta szellőző tisztítás (ekkortól hatályos a szabályzat), érdemes megkeresni a társasház számvizsgáló bizottságát, vagy megkereshető a kérdéssel közvetlenül a közös képviselő (vagy az intéző bizottság, attól függően, milyen képviseleti formája van a társasháznak).

Hol és milyen előírás szabja meg, és mely épületekre a 3 évenkénti szellőzőtisztítást? A belügyminiszter 54/2014. (XII. 5.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról, amely hatályos 2015.03.05.-től.

98. Szellőztetés

196.§ (1) Olyan tevékenység, amelynek végzése során robbanásveszély alakulhat ki, csak hatékony szellőztetés mellett végezhető.
(2) Ha a robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag jelenléte során vagy ahol robbanásveszélyes és tűzveszélyes osztályba tartozó anyag lerakódásával számolni lehet, a szellőztető berendezéseket a gyártó által meghatározott rendszerességgel tisztítani kell.
(3) A szellőztető rendszer nyílásait eltorlaszolni tilos.
(4) A hő- és füstelvezető rendszer – általános célú – szellőztetésre igénybe vehető, ha a szellőztetés révén a hő- és füstelvezető rendszerben éghető anyag megjelenésével, lerakódásával, kiválásával nem lehet számolni.
(5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.

Keresés