A COOKIE-k (sütik) segítenek szolgáltatásaink helyes működésében. A szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezik a használatukba.
Menü

Padlófűtés-Mennyezethűtés a komfortos és takarékos otthonért

PADLÓFŰTÉS

A felületi fűtés lényege, hogy a csővezetékek a helyiséget határoló szerkezeti elemek valamelyikébe vannak elrejtve. Ez lehet a padló, a fal, vagy a mennyezet. A csővezetékekben rendszerint meleg víz áramlik, így fűti fel a helyiséget. Fontos, hogy a padlófűtés nem igényel olyan hőfokú vizet mint a radiátoros fűtés, ezért gazdaságosabban üzemeltethető. A másik lehetőség az elektromos rendszerű felületi fűtés. Ilyenkor úgynevezett fűtőfilmes, vagy fűtőkábeles rendszer kerül telepítésre. A felületi fűtéseknek több előnye is van. Az egyik legfontosabb, ami miatt sokan választják, az az, hogy maga a fűtőtest nem látszik, és nem vesz el helyet a térből. Emellett legalább ennyire fontos előny, hogy sokkal költséghatékonyabb, mint a hagyományos radiátoros fűtés.  

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mivel burkolható a padlófűtéses terület. Gyakorlatilag bármi kerülhet rá, ma már minden burkoló anyagból létezik padlófűtéshez alkalmas változata. Általában járólap vagy laminált kerül rá, fontos azonban, hogy melyik a jobb választás. A legjobb megoldás kétség kívül a kőburkolat, mivel kiváló hővezető. Bár lassabban melegszik fel mint a laminált lap, viszont tovább tartja a hőt lekapcsolás után.

Hogy fűt a felületi fűtés?

Mivel a meleg felfelé száll, ezért pl. a radiátoros fűtés esetében a mennyezetnél mérhetjük a legmelegebbet. Ennek eredményeképp a hőérzetünk rosszabb lehet.A padlófűtésnél pont ellenkezőleg történik a hőfokok alakulása. Mivel a lábunknál is állandó kellemes meleg van, ezért már alacsonyabb hőfoknál is jobb a hőérzetünk, emellett megspóroljuk a teljes szoba magasság kifűtéséből adódó többletköltséget. Hatalmas előnye még a radiátorral szemben, hogy a csőrendszer a szoba egésze alatt fut, ezért mindenhol egyenletes meleget biztosít, ellentétben a radiátorral, ami általában a szoba egyik oldalán található, így lassabban jut el a szoba minden pontjára a meleg.

Mint minden felületi fűtés, a padlófűtés is csak jól szigetelt házba ajánlott. Radiátoros fűtés esetén ha fázunk, elegendő feljebb tekerni a fűtést. Padlófűtésnél ez a módszer sajnos nem működik, hiszen be kell tartanunk az ideális burkolat hőmérsékletet, ami 20-25 fok. Ettől többet nem szabad és nem is érdemes beállítani, hiszen  forró burkolaton lépkedni inkább kellemetlen. Egy rosszul szigetelt háznál a padlófűtés 35-40 fokos fűtőfolyadék hőmérséklete előfordulhat, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem tudja kellőképp felfűteni a házat. Ha nem szeretnénk szigetelésre költeni, akkor célszerű más fűtési alternatíva után nézni.

Megéri padlófűtésre váltani?

Abszolút. Kb 15-25%-kal olcsóbban fűthető fel padlófűtéssel a lakásunk, mint kizárólag radiátorral, köszönhetően az alacsonyabb hőfokkal dolgozó rendszernek. A költségek számításánál figyelembe kell venni, hogy a kivitelezés és az anyag árak magasabbak lesznek mint a hagyományos fűtési rendszer kiépítésénél, különösen ha új kazánt is vásárolunk, viszont az üzemeltetési költsége kedvezőbb, ezért hosszú távon spórolni fogunk a segítségével.

MENNYEZETHŰTÉS

Megfelelő páratartalom

A fűtés kialakításánál nehéz hibát elkövetni, csak az épületszerkezet túlfűtése lehet problémás. Egy rossz kivitelezésnél a legszélsőségesebb esetben felrobbanhat a padlófűtésrendszer. A felülethűtés kialakításában sokkal könnyebb véteni. Megvalósításához a hőszivattyús rendszerek a legalkalmasabbak. Felülethűtés esetében alapvető és elmaradhatatlan, hogy a megfelelő helyre a hűteni kívánt helyiségben harmatponti érzékelőt helyezzenek el. Hogy hová, azt szigorúan a gépésztervező határozza meg. A szerelők többsége nincs azzal tisztában, hogy milyen hatást okoz, amikor bekapcsolunk egy hűtőberendezést az adott térben, az adott légállapotban. A kérdés, mi fog történni ezután? A relatív páratartalom növekedni kezd, az abszolút páratartalom viszont nem fog változni a levegő hűtése következtében. Adott hőmérsékleten a levegő nedvességtartalma kicsapódik.
A páratartalom tehát minden szempontból kulcsfontosságú a felülethűtés esetén, melynek értékét az adott körülmények között csökkenteni vagy növelni kell. A túl magas páratartalom az épületszerkezetet károsítja, a túl alacsony páratartalom káros hatása pedig az emberi szervezetben jelentkezik. A tervező feladata tehát megtalálni az optimális állapotokat, melyeket a felhasználó igényeihez kell igazítani.

Fan coil vagy split klíma a megoldás

A gépi szellőztetés elengedhetetlen a felülethűtött helyiségekben. A legegyszerűbb megoldás a keresztáramú hőcserélős szellőztető, amely a páratartalom egy részét is visszajuttatja a helyiségbe. A légállapottól és a hőmérséklettől függően megy ki vagy be a levegő. Amikor magas a helyiségben a páratartalom, akkor kijuttatjuk a levegőt a szabadba, amikor alacsony, akkor beengedjük a lakásba. Egy jól szigetelt lakásban amúgy is elengedhetetlen a gépi szellőztetés. Ha viszont nem használunk szellőzőgépet, akkor a páratartalom beállítását megoldhatjuk akár egy split klímával vagy egy kisebb méretű fan coillal. Jó néhány lakásban ezt a megoldást a gyakorlatban is kipróbálták, ahol a páratartalom nagy gondot okozott.

Léteznek önálló párátlanító berendezések is, ennek hátránya, hogy nyáron felesleges hőenergiát visz be a lakásba (fűt) működése közben, amit azután el kell távolítanunk a megfelelő hűtés érdekében. Ezen kívül a zajterhelése is nagy, ámbár hatékonyan megoldja a pára megkötésének kérdését az adott helyiségben.
Falhűtést csak alkalmas épületbe!

Egy felületet fűteni tudunk akár gázkazánnal is, felülethűtésre a hőszivattyú a legalkalmasabb.


Fűtéskorszerűsítés vált esedékessé? Szeretne zöld energiát használni? A legtakarékosabb és legegyszerűbb megoldás a levegő víz hőszivattyú.

A levegő víz hőszivattyú a levegőből nyeri ki a hőt, ezzel vizet melegít, ami beáramlik a hőleadó rendszerbe, ami lehet falfűtés, padlófűtés, fan coil vagy megnövelt felületű radiátor. Minél nagyobb a hőleadó rendszer felülete, annál magasabb a levegő víz hőszivattyú hatásfoka.

Ajánlatkérés - Klimaszezon.hu

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

Keresés